ένα blog από μαμάδες … για μαμάδες… (μπαμπάδες ευπρόσδεκτοι πάντα)

Συχνά ακούμε από τα παιδιά μας τις μεγαλύτερες αλήθειες. Πράγματα που δεν θα διανοούμαστε ποτέ ότι θα μας τα έλεγε ένα παιδί. Κάθε μέρα τους βλέπω να μεγαλώνουν και καμαρώνω για τις ιδιαιτεροτητές τους, την εξυπνάδα, το χιούμορ τους.

Πολλές φορές βέβαια με πιάνουν εξ απροόπτου και σε ερωτήσεις τους δεν ξέρω τι να απαντήσω… όπως τότε που ο Θανάσης γύρω στα 4 χρόνια του, μισοκοιμισμένος στο αυτοκίνητο, με ρώτησε «μαμά πως βγαίνουνε τα δάκρυα και που ζούνε;»

Άλλες φορές πάλι τους θαυμάζω, όπως τότε που ο Θανάσης (4.5 χρονών) έσπρωξε τη Τζωρτζίνα 2.5 στον παιδικό και η δασκάλα τον μάλωσε… και η Τζωρτζίνα γύρισε στη δασκάλα και της είπε «είναι καλός»….

Και άλλες φορές γελάω τόσο πολύ, οπως τότε που ο Θανάσης μου είπε να βγάλουμε το συναγερμό τα Χριστούγεννα για να μη χαλάσει η έκπληξη του Αη Βασίλη!

Από αυτές τις ιδιαιτερότητες των παιδιών, που όλοι μας ως γονείς βλέπουμε στα παιδιά μας, είναι εμπνευσμένη η σειρά των Εκδόσεων Μεταίχμιο «Ο μικρός Φιλόσοφος». Μία σειρά 8 βιβλίων, με θέματα που αντιμετωπίζουμε σαν γονείς και συχνά δεν ξέρουμε πως να αντιδράσουμε. Όχι ότι η σειρά δίνει τις απαντήσεις, κάθε οικογένεια είναι διαφορετική, όμως με χιούμορ και απλά λόγια, μας δίνει ένα πεδίο προβληματισμού και συζήτησης με τα παιδιά μας, ακόμη και από την πολύ μικρή ηλικία των 4 ετών.

Βασικός ήρωας είναι ο Πίκολο, ένα ανήσυχο πνεύμα, ένας μικρός φιλόσοφος που μένει με τη μαμά του και το μπαμπά του και αντιμετωπίζει θέματα και καταστάσεις που αντιμετωπίζουν όλα τα παιδιά, όπως το να νιώθει πως χάνει το δίκιο του, να μη θέλει να μοιραστεί τα πράγματά του, να μπερδεύει την αλήθεια με το ψέμα, να μη θέλει να πάει στο γιατρό, να διεκδικεί πράγματα στο supermarket και άλλα πολλά.

philosofos_200

Στο τέλος κάθε βιβλίου υπάρχει μία ενότητα που λέγεται «Η φιλοσοφία με ερωτήσεις» και ένα «εργαστήρι φιλοσοφίας» όπου δίνονται περισσότερες προτάσεις και προβληματισμοί για το υπό διαπραγμάτευση θέμα. Τα βιβλία είναι όλα διασκεδαστικά τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά, δίνουν αφορμή για συζήτηση με τα παιδιά και μας βοηθούν να ανακαλύψουμε τα παιδιά μας, να τα βοηθήσουμε να διαμορφώσουν την ηθική τους, δίνοντάς όμως και σε εμάς τους ίδιους πεδίο προβληματισμού καθώς μπορεί τώρα να είμαστε γονείς, κάποτε όμως υπήρξαμε παιδιά.

Έχουμε διαβάσει όλα τα βιβλία της σειράς και τα αγαπάμε. Τώρα που τα παιδιά έχουν αρχίσει και διαβάζουν μόνα τους, κάθονται και διαβάζουν το ένα στο άλλο και στο τέλος συζητάνε και τις ερωτήσεις του κουίζ!

Δείτε όλα τα βιβλία της σειράς εδώ:

3 together

Σχολιάστε